dingen die je moet weten over voeding

Je hoort steeds vaker dat mensen bezig zijn om een gezonde lifestyle te ontwikkelen door de juiste voeding te kiezen. Soms denk je heel gezond bezig te zijn, maar zit er toch iets achter verborgen. Zo klinkt de term ‘light’ misschien een stuk gezonder, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Er wordt nog steeds vanalles aan toegevoegd om ons mensen de zoete smaak te ervaren. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die een grote invloed spelen op het aankopen van voeding. Ben jij ook zo benieuwd welke? Lees dan snel verder!

Hoe vers is vers eigenlijk?

Misschien wist je al wel dat voeding uit een potje minder gezond is dan van de versafdeling. Maar hoe vers is het eigenlijk? Producten hebben namelijk een lange weg afgelegd voordat ze in het schap van jouw supermarkt belanden. Tijdens deze reis gaan er al heel wat voedingsstoffen verloren, bijvoorbeeld bij broccoli. Nadat het 2 tot 3 dagen is geplukt verliest het al een paar voedingsstoffen en na een week is het bijna helemaal verloren gegaan. Om er toch voor te zorgen dat het goed blijft, worden er conserveermiddelen aan toegevoegd om de versheid, smaak en textuur te behouden.

Je gedachten en eetgewoonten

Daarnaast is er bij voeding ook een relatie tussen je gedachten en het eetpatroon omdat je hersenen en je darmen de hele dag samen werken. Heb je last van stress, dan is dit niet fijn voor je darmen. Daarom is het belangrijk om dit te verminderen in je leven omdat het zorgt voor fysieke reacties in het spijsverteringsstelsel. Heb je gezonde darmen, dan zorgt het voor een gelukkige en tevreden geest. Voel je je erg down, dan kiezen we er sneller voor om een reep chocolade te eten in plaats van een lekker stuk groente.

De rol van marketing

Misschien is dit wel de grootste boosdoener voor voeding in onze samenleving. Zo worden er bijvoorbeeld voedingsexperts gesponsord door grote bedrijven als Coca-Cola. Hoe betrouwbaar is iemand dan nog? De advertenties die we dagelijks zien hebben veel meer invloed dan we denken. Zie je bijvoorbeeld dagelijks een advertentie van een fastfoodketen, dan gaat je brein automatisch denken dat het lekker, makkelijk en goedkoop is. Maar je ziet het ook terug in de indeling van de supermarkt. Het is erop gebouwd om bepaalde producten te laten kopen en niet om ons gezondere voeding te laten eten.

Snel en goedkoop

Tot slot speelt prijs ook een belangrijke rol bij de keuze voor voeding. Het beeld dat we tegenwoordig hebben is namelijk dat het snel, makkelijk en goedkoop moet zijn. Wanneer je een fulltimebaan hebt kan het zomaar zijn dat je ‘geen zin’ hebt om een maaltijd in elkaar te zetten. Daarnaast is gezonde voeding ook een stuk duurder dan bijvoorbeeld kant-en-klare maaltijden of producten uit een pakje of zakje. Ook draagt een lage prijs bij aan voedselverspilling, omdat mensen voeding sneller weggooien omdat ‘het toch goedkoop was’. En dat is natuurlijk hartstikke zonde!