basis van een gezonde lifestyle

Volgens experts is de impact van voeding zo’n 80% tegenover maar 20% voor bewegen. Wil je graag een gezonde lifestyle toepassen in jouw leven, dan zijn er drie basiselementen waar je op moet letten: koolhydraten, vetten en eiwitten. Krijg je een gezonde balans van deze drie binnen, dan zorg je voor een gezond en fit lichaam. Om je meer over deze drie te vertellen lees je in dit artikel wat het precies inhoudt en waar je op kunt letten om naar een gezonde lifestyle toe te werken.

De kracht van koolhydraten

Wil je een gezonde lifestyle dan is dit is de brandstof die je nodig hebt. Hiervan zijn de calorieën de grootste bron van energie. Ze voeden namelijk onze cellen, hersenen, beschermen de spieren en voeden de darmbacteriën. De koolhydraten kun je zien als lange ketens van suiker en hoe langer het is, hoe langer jouw lichaam erover doet om het af te breken. Snelle suikers zitten in brood, aardappels en bewerkte producten en hier krijg je een hoge suikerpiek in je bloed van. Langzame koolhydraten bevatten meer vezels en hierdoor ben je langer verzadigd in een gezonde lifestyle.

Het effect van proteïnen

Dit zijn de bouwstenen voor een gezonde lifestyle en dragen bij aan alle processen in ons lichaam. Het is nodig om nieuwe cellen te maken, te groeien en om te repareren. Daarnaast heeft het ook als functie om hormonen en enzymen aan te maken, om botten en spieren op te bouwen en om de huid en het kraakbeen soepel te houden. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten en dierlijke eiwitten in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Als volwassen persoon heb je in een gezonde lifestyle ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.

Kies voor onverzadigde vetten

Tot slot hebben we ook nog vetten nodig voor een gezonde lifestyle. Je hebt het nodig om vitamines te absorberen en het helpt bij het reguleren van hormonen. Het geeft ons niet alleen energie maar het beschermt en isoleert ook onze organen. Het hangt er echter wel vanaf welke vetten je binnenkrijgt. Eet je alleen maar koek en snoep dan is het niet gezond natuurlijk. Kies voor onverzadigde vetten die je vindt in avocado’s, olijfolie, lijnzaad en zalm. Wanneer je deze binnenkrijgt draag je bij aan een gezonde lifestyle. En natuurlijk mag je af en toe een lekkere snack nemen.

Het gebruik van vitamines

Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke elementen die bijdragen aan een gezonde lifestyle. Wat dacht je van ijzer? Je vindt het in biologisch rood vlees, kip en vis, granen, groenten en peulvruchten. Vitamine A en C zijn ook belangrijk voor het zicht en voor ons tandvlees en dit krijg je binnen door vette vis, melk, kleurrijke fruitsoorten en groenten te eten. Dit is een kleine greep uit de vitamines en spoorelementen die je binnenkrijgt. Tegenwoordig is veel voedsel bewerkt en zit vol met onnodige zoetstoffen en suikers. Kijk daarom altijd op de verpakking voordat je iets koopt.