weten over gezonde voeding

Het binnenkrijgen van gezonde voeding is natuurlijk een van de belangrijkste dingen in het leven. Maar hoe doe je dit precies en waar moet je allemaal op letten? Om je hier beter bij te helpen hebben we kort de belangrijkste informatie op een rijtje gezet over alles dat je moet weten over gezonde voeding. Wanneer je je energieker en fitter wilt voelen is het natuurlijk belangrijk dat je een stap richting het volgen van een gezond eetpatroon volgt. Lees hier hoe je dit het beste kunt aanpakken!

Waarom is gezonde voeding belangrijk?

Jouw lichaam heeft gezonde voeding nodig om de juiste soort brandstof binnen te krijgen. Tegenwoordig wordt een groot deel van de producten in de supermarkt bewerkt en daardoor is het lastiger om echt gezond te eten. Hierdoor blijf je trek houden en ga je meer eten, en koop je dus ook meer. Krijg je van een voedingsmiddel te weinig binnen of juist te veel, dan kan het ook weer schadelijk zijn voor jouw gezondheid. Daarom is het belangrijk dat je een goede balans vindt met het eten van gezonde voeding.

Wat is gezond eten en drinken?

Allereerst is het belangrijk om bij gezonde voeding ook minimaal anderhalve liter water per dag te drinken. Dit mag zowel water als thee zijn, maar dranken als sapjes en frisdranken kun je beter laten staan. Eet daarna zoveel mogelijk verschillende soorten producten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Wees zuinig met verzadigd vet uit dierlijke producten zoals kaas, worst, vet vlees en volle melkproducten. Tot slot is het nog belangrijk dat je zo weinig mogelijk yoghurt- of energydranken drinkt. Hier zitten ook veel toegevoegde suikers in. Om je verder te helpen kun je gebruik maken van de schijf van vijf.

De schijf van vijf

Wanneer je aan de slag wilt met gezonde voeding kun je het beste de schijf van vijf als leidraad aanhouden. Het gaat er hierbij om dat het haalbaar is om gezond te eten en niet omdat het moet voldoen aan de normen. Er zijn vijf vakken waar je uit eet en dit zijn groente en fruit; brood, granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten; zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers; vetten en olie; en vocht. Het is belangrijk dat je gevarieerd eet en het is niet erg als je een dag niet alle gezonde voeding eet uit de schijf van vijf.

Tips voor een gezond eetpatroon

Om je nog beter te kunnen helpen bij het kiezen van gezonde voeding geven we je nog een aantal handige tips. Het is belangrijk om altijd te ontbijten omdat je anders gedurende de dag honger krijgt. Eet daarnaast zoveel mogelijk op vaste tijdstippen en eet één tot vier keer per dag iets gezonds tussen de maaltijden door. Ook is het belangrijk om andere maaltijden niet over te slaan, zoals lunch en avondeten. En tot slot: eet iedere dag genoeg groente en fruit en probeer te matigen met ongezonde snacks zoals koek, snoep en fastfood.